25 Eylül 2013 Çarşamba

26 eylül dil bayramınız kutlu olsun.

Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, Dil Bayramı’nın 81’inci Yıldönümünü Kutladı

turgay | 25 Eylül 2013 | Dil Bayramı 26 Eylül

Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu’nun Dil Bayramı’nın 81′inci yıldönümü için yayınladığı kutlama mesajı aşağıdaki gibidir. 

Türkçe mükemmel bir dil. Hatta mükemmel bir dil demek yetmez. Çünkü matema­tik gibi yapısı olan dil bugün dünyada yok. Türk dillerinden baş­ka böyle bir dil yok. Latincede biraz vardı. Ama Latince ölü dildir. İngilizcede terim türetme yeteneği yok. Yeni kuram­lar ortaya attığınız zaman, bir şeyler bulduğunuz za­man İngilizce terimlerini işi ya­pan koyar. İngilizcede terim türetmek çok zor.  Usulü, kaidesi yok. Cümlede her kelimenin baş harflerini alıyorlar. Halbuki Türkçede çok rahat kelime türetebiliyorsun ve herkes anlayabiliyor.

Hatta bilim yaparken seneler­dir Türkçenin üstünlüğünü kullanıyorduk.  Şimdi birçok yabancı bilim adamları da Türkçenin üstünlüğünün farkına varı­yor. Ve hem bilim dili olarak hem de bilgisayar dili ola­rak Türkçenin en uygun dil olduğunu onlar da söy­lüyor. Biz 40 senedir söylüyoruz. Kazakistan’da bir yaşlı hocay­la tanışmıştık. 80 yaşında adam matematikçi, istatistikçi, bilgisayarda oturmuş Kazak Türkçesi’nin sözlüğünü hazırlıyor. Adam daha işin yarısına bile gelmemiş. Bir miktar çalışmış, gösterdi. 80.000 kelime, Kazak Türkçesinde var sadece. Yani şimdi Türkçe’den milyonlarca kelime çı­kar. Osmanlıca’yı da katarsak, o zaman dünyanın en büyük dili Türkçe İngilizce ile kıyaslanamaz bile.

Türkçeye Türkiye’de bir kötülük yapılmıştır. Bu da dış kaynaklıdır. Türkçeye meraklı olanlarla, Türkçeyi sevenleri de ikiye bölmüşlerdir. Öztürkçeci­ler ve Osmanlıcacılar… Hatta bunların biri sağ, biri sol oldu. Bakın bu da oyundur. Halbuki bunların hepsi Türkçedir.

Kurtuluşumuz Türkçe ile olacak. Biz bunu tarihe bakarak söylüyoruz. Türk tarihi bilime yön vermiş bilim adamlarıyla dolu. Harezmi, Gazali, İbni Sina, Biruni, Farabi, İbni Heysem, Nasuriddin Tusi, Gıyasüddin Cemşid, Takiyüddin, İbni Rüşd, İbni Haldun, Piri Reis, Ömer Hayyam, Ebül Vefa, Hocaendi, Bağdatlı El Kerhi, Horsanlı El Nesevi, Kûşyar Bin Lebban, El Sufi, Sabir bin Kurre, El Cezeri, Battani, Razi, Ali Kuşçu, İbrahim Hakkı, Mimar Sinan, Uluğbey ve daha binlercesi… saymakla bitmez.
Şanlı atalarımızı tanıdıkça ve Türkçe diline sahip çıktıkça genç nesil daha büyük işler yapmak için kendinde özgüven bulacaktır. Ve siz öğretmenlere, velilere çocuklara dilini ve kimliğini anlatmakta çok büyük görevler düşüyor. Hepinizin Türk Dil Bayramını canı gönülden kutluyorum.