Dilekçe (Osmanlıcası: Arz-ı hâl)
Bir dilek ya da şikâyeti ilgili resmî makama iletmek amacıyla yazılan kısa mektup.
Özellikleri:
- Sorun hangi kurumu ilgilendiriyorsa ona hitap edilerek başlanmalıdır.
- Yer ve tarih belirtilmelidir.
- Çizgisiz beyaz kâğıt kullanılmalıdır. Kâğıdın arka yüzüne yazılmamalı, çok gerekliyse ikinci bir kâğıt kullanılmalıdır.
- Bilgisayarla ya da daktiloyla yazılmalı; el yazısı kullanılması hâlinde yazının kitap harfleriyle, açık, okunaklı olmasına özen gösterilmelidir.
- Ciddî, resmî, saygılı bir dil ve üslûp kullanılmalıdır.
- Nesnel olunmalıdır.
- Sorun, durum ya da dilek, kısa ve açık olarak ifade edilmelidir. Gereksiz ayrıntılara ve kişiselliğe yer verilmemelidir.
- İstenen şey yasalara uygun olmalı; yasal çerçeve kesinlikle aşılmamalıdır. Bir şikâyet söz konusuysa sorun mutlaka belgelere ve tanıklara dayandırılarak açıklanmalıdır.
- Dalkavukluğa ve yalvarmacılığa asla yer verilmemelidir.
- Hiyerarşik düzene dikkat edilmelidir.
- Bir konuda üst makamın bilgilendirilmesi amaçlanmışsa "....durumu bilgilerinize saygılarımla arz ederim"; üst makamın bir sorunu çözmesi, bir işlemi başlatması isteniyorsa "gereğini saygılarımla arz ederim", yapılacak bir işlem için izin isteniyorsa "izninizi saygılarımla arz ederim" gibi saygı ifadeleriyle son bulmalıdır.
- Doğru, düzgün, özenli ve temiz bir Türkçeyle yazılmalıdır.
- Yazım ve noktalama kurallarına dikkat edilmelidir.
- Mutlaka imzalanmalıdır.
- Dilekçe sahibi adını ve açık adresini belirtmelidir.
- Dilekçeye eklenecek ek belgeler yazının sonunda "ekler" başlığı altında maddeler halinde sıralanmalıdır.
Biçim:
Hitap edilen makam,
Adres: Ekler: |
Örnek:
Sanat Tarihi Bölümü Başkanlığı'na ANKARA Bölümünüzün 9346789 no'lu öğrencisiyim. 1999-2000 ders yılı güz döneminde kaldığım SANT 237 kodlu XX.Yüzyıl Sanatı adlı dersi bu yıl tekrar almam gerekmektedir. Devam zorunluluğunu daha önce yerine getirdiğimden, 2000-2001 ders yılı güz döneminde bu derse ait devam zorunluluğumun kaldırılması için gereğini saygılarımla arz ederim. (İmza)
|